sayfalar

19 Haziran 2012 Salı

Bu oyuncağı ahşaplasak da mı oynasak…


Hilal Hanım’dan sonraki ikinci isabetli tanışmam Marangoz İlker Bey oldu. Kısaca tanımlamak gerekirse Ilker Bey, çocuklara ahşap oyuncaklar yapan ama asıl işi bu olmayan, hafta sonlarında kıramadığı insanların çocuklarını mutlu eden bir marangoz. Yaptığı oyuncaklar da o kadar güzel ki bir çoğu da kendi buluşu…

Ulaş oyuncak yaşına geldiği zaman anne baba olarak ortak bir noktada birleştik. Sinan da ben de bir sürü şey okuduk, bir yığın örnek vakaa incelemesi yaptık J ve kararımız az oyuncak, öz oyuncak, ahşap oyuncaktan yana oldu. Toplamda 10 parça oyuncağı var cücemin ve sadece karardan önce alınan 2-3 oyuncağı plastik.
Hiçbir zaman Ulaş’ı oyuncaklara boğup çevresine olan ilgisini azaltmak, birlikte oyunlar keşfetme keyfini engellemek ve yaratıcılığını öldürmek istemedik. Elindeki kısıtlı oyuncakları birbirinin üzerine koyarak ya da başka şekiller vererek keşfettiği oyunlara inanamazsınız. Mesela tahta bir müzik aleti, bu aletinin vurma çubuğu ve matruşkayla neler yapılabilir, sorusuna Ulaş’ın bir cevabı var. Müzik  aletinin çubuğu alınır, matruşkanın en altı çıkarılır, önce yemek pişirilir, sonra tadına bakılır, en sonunda da orada kim varsa herkese tattırılır. Bu durumda çubuk, kaşık;  matruşka da tabak olarak kullanılmış olur. Bir de yaptığı yemeği beğenirsen değmeyin keyfine.


Bir kaç ay önce Ulaş’a nesne sürekliliğini anlatan bir çekmece yaptırmak istedim, nasıl ve nereye yaptıracağımı düşünürken İlker Bey’le tanıştım. Istediğim oyuncağı tarif ettim ve hayalimdeki oyuncak 4 gün içinde elimdeydi. 




İlker Bey’in kendi buluşu olan oyuncaklar da var ve hepsi çok güzel. Örneğin trafik kurallarını öğreten mıknatıslı minyon şehir bunlardan biri…

Eğer aklınızda bir oyuncak varsa ve hiç bir yerde bulamadıysanız, İlker Bey sizin için doğru adres olabilir. Ama bunun dışında sizin de benim gibi tahta oyuncak takıntınız varsa, bebeğinizin doğal malzemeye dokunmasını, dokunduğu şeyin dokusunu ve kokusunu hissetmesini istiyorsanız ve nereden alsam acaba diyorsanız, tayga toys diyorum, başka da bir şey demiyorum.

Oyuncak konusunu daha detaylıca anlatacağım başka bir yazımda, çünkü hassas bir konu olduğunu düşünüyorum ve belli yaş aralıklarında belli oyuncakların çok önemli olduğunu biliyorum. Örneğin iki buçuk yaş sonrası çocukların drama yönleri gelişir, bu yaş aralıklarında nelerin oynanması tavsiye edilir gibi bilgileri paylaşacağım mutlaka başka bir yazımda.

Ey okuyucu İlker Bey’in küçük oyuncakçısına bir göz atmak ister misiniz?









4 yorum:

  1. Merhaba İlker beyin iletişim bilgisini gonderebilir misiniz? Teşekkürler
    Evren demir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      öncelikle özür dilerim geç gördüğüm ve cevapladığım için. mail adresinizi bırakabilirseniz hemen telefonunu sizinle paylaşabilirim.

      Sil
    2. teşekkür ederim:) evrendemir1@gmail.com

      Sil
  2. glbhrx@hotmail.com banada gönderebilir misiniz?

    YanıtlaSil